Verwarmen / warmtepomp
Als u gaat kijken naar de grootste energieverbruikers in huis, dan stuit u op de verwarming van lucht en water. Als u uw energieverbruik zou willen verlagen, dan kan u daar uw grootste slag slaan. Er zijn verschillende manieren om een huis te verwarmen, waarvan verwarmen met behulp van de HR-ketel een van de bekendste is.
Welke verwarmingsbron heeft het hoogste rendement?
Gaan we kijken naar het rendement van de diverse verwarmingsbronnen, dan zien we dat een warmtepomp het hoogste rendement heeft. - Open haard, rendement 20 % - Elektrische kachel, rendement 40 % - Gaskachel, rendement 65 % - Houtkachel, rendement 75 % - Speksteen/Tegelkachel, rendement 90 % - CV/ VR ketel, rendement 92 % - Pelletkachel, rendement 94 % - HR-ketel, rendement 107 % - HRE ketel (Micro WKK), rendement 130 % - Warmtepomp, rendement 600 % (Bron: Duurzaamthuis.nl) Daarom heeft SIO Technische Installaties een sterke voorkeur voor het gebruik van een warmtepomp en heeft zich daarin gespecialiseerd.
Hoe werkt een warmtepomp?
Maar wat is nu een warmtepomp en hoe werkt het? Dat legt het onderstaande filmpje haarfijn uit.
Waarom een warmtepomp?
Een warmtepomp in combinatie met balansventilatie maakt een cv ketel én airconditioningssysteem overbodig. Dit zorgt voor energiereductie en toch voor verkoeling bij warmte. Daarnaast wordt er efficiënt gebruikt gemaakt van (elders) aanwezige warmte om de ruimtes te verwarmen bij koude. De balansventilatie zorgt voor goede tochtvrije verspreiding van de schone gefilterde verwarmde of verkoelde lucht en zuigt de vervuilde lucht af. Wordt er ook nog eens gebruik gemaakt van een warmteterugwin-unit, dan is er nóg een stap extra gezet naar een flinke energiereductie. Een gouden trio dus. Oh ja, hebben we al verteld waarom een warmtepomp duurzaam is? Een warmtepomp zorgt voor een verlaging tot wel 60% van uw CO2 uitstoot!
Subsidie
Ook voor de aanschaf van een warmtepomp kunt u subsidie krijgen. Het ligt aan de soort warmtepomp hoe hoog de subsidie zal zijn.
Hoe kunnen wij u helpen?
Overweegt u een warmtepomp (al dan niet in combinatie met balansventilatie)? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen u vrijblijvend adviseren wat in úw situatie de beste oplossing zou kunnen zijn.