Ventilatie

Warmteterugwin-units

Contact

ventilatie

Over ventileren bestaan nogal wat misverstanden. Veel mensen denken dat een tijdje het raam openzetten voldoende is. Dat is niet zo. Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen en hopen vocht en bepaalde stoffen zich weer op in uw woning of bedrijfspand. Dit kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen, astma en allergische reacties. Beter is het om te zorgen voor een constante ventilatie. Net als wijzelf moet ook een huis of bedrijfspand de hele dag ademhalen. Dus: goed ventileren, is 24 uur per dag ventileren.

Ventilatiesystemen

Natuurlijke ventilatie
Natuurlijke ventilatie is het zelf open zetten van ramen en deuren, het hebben van ventilatieroosters in de ramen en een spleet onder de deuren.

Mechanische ventilatie
Een stapje verder dan natuurlijke ventilatie.
Het is een afzuigsysteem dat in ongeveer 3 van de 10 Nederlandse huizen zit. Dit afzuigsysteem is in het hele huis aanwezig en voert lucht weg uit de keuken, de badkamer en het toilet.
Via natuurlijke ventilatie wordt er verse lucht aangezogen van buiten. 
Zie voor meer informatie www.milieucentraal.nl 

Balansventilatie
Balansventilatie voert evenveel lucht aan als af. Meestal zit hier ook een warmteterugwin-unit bij. Deze warmteterugwin-unit (wtw) verwarmt de aangevoerde koude lucht met de afgevoerde warme lucht. Dat maakt balansventilatie het energiezuinigste ventilatiesysteem. Met behulp van sensoren die CO2 en/of vocht meten, kan je de ventilatie vraaggestuurd maken en nóg zuiniger.
Zie voor meer informatie www.milieucentraal.nl   

Ook voor de aanschaf van een warmtepomp kunt u subsidie krijgen. Het ligt aan de soort warmtepomp hoe hoog de subsidie zal zijn.

Onderstaande video geeft u een indruk hoe een geavanceerde ventilatie oplossing kan werken. 

Meer informatie over energiezuinige ventilatie?
Bekijk dan eens de website van Milieucentraal 

SIO Technische Installaties is gespecialiseerd in ventilatiesystemen.
Welk systeem u ook kiest, wij kunnen u adviseren en zorgen voor een vakkundige plaatsing.

Warmteterugwin-units (wtw)

Via een wtw unit wordt vervuilde warme lucht uit het huis afgevoerd. Schone koude lucht wordt van buiten aangezogen en voorverwarmd met de vervuilde warme lucht. Dit gebeurt middels een gescheiden systeem. 
De aangezogen koude lucht wordt met behulp van filters ontdaan van kleine verontreinigingen zoals pollen en kleine stofdeeltjes. 
De terugwin-unit wordt vaak binnen een geluidsdichte kast gezet (bijvoorbeeld op zolder).
De besparing op de energierekening kan wel €150,- bedragen. 

Zo werkt een wtw:

SIO Technische Installaties installeert al jaren succesvol warmteterugwinunits. Deze wtw's  zorgen voor een optimale energiereductie. Hierdoor kan een woning veel makkelijker voldoen aan de EPC van 0,4, sinds 2015 verplicht voor nieuwbouwwoningen.

Maar daarnaast wordt er ook gezorgd voor comfort en een gezonde binnenmilieu. We letten op de capaciteit van het systeem, de diameter van de ventilatiebuizen, het aantal en de plaats van de inblaasventielen en natuurlijk ook de opstelling van de ventilatie unit. Verder zorgen wij ervoor dat het systeem makkelijk te regelen is. Zodat op die momenten dat de badkamer en keuken meer ventilatie nodig hebben, dat ook eenvoudig te realiseren is. 

SIO Technische Installaties werkt o.a. met producten van Zehnder:

Telefoonnummer: 0412-480440
Driek van Erpstraat 8 5344 AL  OSS
E-mail: info@sio-bv.nl